tiistai 21. tammikuuta 2014

Oman projektin pohdintaa (+ Päivä 18. & 19.)

Vihdoin on yövuorot ohi ja alan päästä normaaliin rytmiin :) Yövuoropäivien kalorit olivat siis 1388kcal ja eilen maanantaina 1529kcal. Eli aika hyvät vaikka niitä mietinkin, että kuinka saan pidettyä ne kohtuullisina.

Iltapalaksi kananmuna, raejuustoa, tomaatti (paistamiseen oliiviöljyä) yht. 170kcal


Aivan totaalisesta väsymyksestä alkaa olla jo toivuttu, eilen huomasin että olisi tehnyt mieli syödä ihan kamalasti, olin nukkunut klo 8-12 joten oli aika tokkurainen olo. Onneksi sain pidettyä itseni kurissa, kylässä käytiin illalla ja siellä söin mehujään (70kcal) jota en nyt ihan herkutteluksi laskisi :D Pullat jäivät syömättä enkä maistanut yhtäkään karkkia, jee!


Mulle kyllä sopii tämä kalorinlaskenta. Koen, että jos en laskisi syömisiäni oikeasti todella tarkkaan, niin en osaisi syödä kohtuullisesti. En vaan oikeasti osaa syödä siten, etten lihoisi! Pikku hiljaa annoskokoni nousisi, söisin välipaloja ja herkuttelisin useammin. Huijaisin itseäni syömällä "tervellisiä" ruokia, esim. salaattia, mutta salaatin seassa olisi paljon esim. fetaa ja salaattikastiketta, krutonkeja jne. joten ei se suurina annoksina ja santsikierrosten jälkeen olisikaan enää niin terveellistä :P Leivän päälle rupeaisi menemään enemmän levitettä ja muita lisukkeita, maistelisin mieheltä hänen herkkujaan ja kohta olisinkin syönyt tosta vaan puolet sipsipussista. Kun lähden tuolle tielle, huomaan jossain vaiheessa luovuttavani syömisen suhteen kokonaan. Muistan, että olen aiemmin sortumisen jälkeen ajatellut, että aivan vitun sama, pieleen meni jo niin menkööt sitten. Kun sorruin, niin sorrutaan sitten kunnolla. Silloin häviää kokonaan estot kaikkien herkkujen suhteen. Ja kun kerran annan itselleni luvan vetää överiksi, annan sen tapahtua toistekin, ja aina vaan useammin ja useammin..

Näin se valitettavasti menee, on mennyt jo monen monta kertaa aiemmilla yrityksillä. Miksi niin sitten on käynyt? Epäilen, että olen yrittänyt vetää ruokavalion liian tiukalle, en ole antanut itseni herkutella ollenkaan. Sellaista ei jaksa kauan, vaan touhu alkaa maistumaan puulta. Sellainen kun ei vaan toimi mulla. Siksi syön edelleen leivän päällä sitä ihanaa kipparijuustoa ja metukkaa niin kauan kun haluan. Aivan sama, ettei se ole terveellistä. Kompensoin sen muissa ruuissa. Uskon vahvasti, että tällä systeemillä on oikeasti mahdollista pitää kalorit 1500kcal/päivä, jolloin laihdun väkisin. Ja kun riittävän kauan opettelen sitä, minkä verran on sopiva määrä syödä ja alan luottaa siihen, että osaisin syödä sopivasti ilman jokaisen suupalan laskemista, niin sitten lopetan kaloreiden kanssa säätämisen. Joskus voisin tsekata varmuuden vuoksi, että missä määrissä ne kalorit oikein heittelee, esim. jos tulosta ei synny. Jos alkaa paino nousta, niin sitten pitää aloittaa uudestaan se laskeminen. Onhan se aivan perseestä välillä, kun joutuu punnitsemaan ruokia, mutta tiedän että muuten alan huijaamaan itseäni ja syön liikaa.

Tärkeintä on, että jokainen löytää ITSELLEEN sopivan tavan laihtua (tai mikä tavoite kenelläkin on), jossa uskoo pysyvänsä. Minulle se on kalorien laskenta, joku toinen syö fiiliksen mukaan ja urheilee paljon. Toinen kokeilee vhh-dieettiä, sekin on ihan jees. Pääasia on, että pystyy samalla elämään normaalia elämää, elämä ei voi pyöriä pelkästään dieetin ympärillä. Ja pitää muistaa, että entisiin syömistottumuksiin palaamalla kerää vain pudotetut kilot takaisin. Kyse on siis kokonaan uusien tapojen opettelusta. Ja niitähän ei opi kuin harjoittelemalla. Itse ajattelin ennen dieettiä (dieetti on muuten huono sana koska kyse ei ole pelkästään mistään kuurista, mutta käytän sitä nyt kuitenkin), että en ala laskea kaloreita, kunnes tajusin, että mun on vaan pakko laskea niitä. Muuten syön liikaa tai liian vähän ja homma kusee ennen kuin kunnolla alkaakaan :D

Olipas taas itsestään selvien asioiden jauhamista ja lässynlää höpötystä, mutta noita on välillä ihan hyvä pysähtyä miettimään. Tuli ihan mieleen, kun terveydenhoitaja alkoi selittämään mulle aikoinaan tollaisia asioitaja suunnilleen esittelemään mulle ruokaympyrää ja sanoin hänelle, että näistä asioista on turha jauhaa, koska oikeasti tiedän kaiken tuon jo ennestään ihan kyllästymiseen saakka. En vain halunnut ajatella niitä, koska en ollut valmis tekemään niitä muutoksia joita laihduttaminen olisi vaatinut.

Never seen that before: Ruokaympyrä, ou jeah!! :D


Nyt, kun mietin tätä pitkää prosessia joka on edessäni niin oikeasti tajuan, että tämä homma tulee kestämään. Ennen ajattelin aina, että haluan laihtua mahdollisimman nopeasti ja petyin, kun en pystynyt siihen. Nyt ajattelen, että jos laihdun sen 0,5kg viikossa, niin sehän on 26,5kg vuodessa, puolessa vuodessa n. 13kiloa (ja joo tiedän, että paino ei tipu ihan tuolla tavalla, mutta noin suurin piirtein kuitenkin). Ja miten nopeasti puoli vuotta kuluu, sehän on oikeasti tosi lyhyt aika! Puolen vuoden päästä on heinäkuu, ja jos heinäkuussa painan 71 kiloa, niin olen aivan perkeleen onnellinen. Vaikka välillä ärsyttää tämä suupalojen laskeminen, mutta miten iloinen olen sitten, että onneksi jaksoin laskea niitä hemmetin kaloreita!!!!! Kyllä tämä kaikki on sen vaivan arvoista. Ja jos vielä saisin sen liikunnan tähän projektiin mukaan, niin muutos tapahtuisi vielä nopeammin.. Se se vasta hyvältä tuntuisikin :)


Kuva: http://www.yhteishyva.fi/ruoka-ja-reseptit/ravitsemus-ja-painonhallinta/terveytta-edistava-ruokavalio-itameren-ruokakolmio-ruokaympyra-ja-lautasmalli/0218010-22318



4 kommenttia:

  1. Jaan niin tuon kaloreiden laskemisen tunteen - ärsyttävää mutta laihduttavaa ja siksi ihanaa :) On kyllä aikamoinen haaste sitten joskus hamassa tulevaisuudessa opetella syömään sopivia ruokia ja annoksia ilman laskemista, mutta se on sitten sen ajan projekti. Oon samaa mieltä sun kanssa siitä että en ois pystyny laihtumaan päälle -20kiloa jos en olisi kaloreita laskenut. Olisin varmaan syönyt tietämättäni liikaa tai liian vähän ja sitten jojotellut sen mukaan. Tai no, jos oisin jättänyt herkut pois ja muuten syönyt normaalisti niin olisin laihtunut pikkuhiljaa. Tämä on kuitenkin paljon parempi ja opettavaisempi tapa minulle vaikka pelottaakin jo vähän valmiiksi lihonko taas kun pääsen tavoitteeseeni. En, jos tällä kertaa muistan että mun on syötävä ja liikuttava samanlailla kuin nyt elämäntapamuutoksen/ laihiksen aikanakin, tietty kaloreita voi pikkuhiljaa nostaa. Aikaisemmalla laihdutuskerralla laihduin sen 21 kiloa 63 kiloon mutta lihoinkin sitten viiden vuoden aikana 98 kilon päiväpainoon eli vielä päälle kymmenen kiloa lisää siihen mistä aloitin laihduttamisen. Tällä kertaa en halua kivuta enää koskaan yli 80 kilon kun sen alle oon jo päässyt. On vaan seurattava painoa säännöllisesti laihtumisen jälkeenkin ja korjattava heti parin kilonkin nousun jälkeen tilannetta eikä vasta kun kiloja tulee takaisin +5, sitten +10 jne. Ja tällä kertaa en aio enää luovuttaa koko touhun kanssa: jos saan koko loppuelämäni taistella kiloja vastaan niin sitten taistelen mutta lipainoiseksi en enää halua tulla ja aloittaa kolmatta laihdutusyritystä. Huh, olen puhunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että säkin olet löytänyt itselle sopivan ja toimivan tavan laihtua :) ja toi on niin tärkeetä, että heti kun lihoo sen pari kiloa niin ei ajattele "aivan sama", vaan asialle on tehtävä jotain ja mielellään heti. Eihän nyt kilo sinne tai tänne sinällään haittaa mutta kohta niitä kertyineitä kiloja on se 10kg ja se alkaa olemaan jo ongelma. Toivon itsekin, että löytäisin tulevaisuudessa oikean tavan syödä niin, etten lihoisi ja jojoilisi. Mutta se on onneksi sen ajan murhe sitten :) tsemppiä sullekin, tehään tää nyt tällä kertaa kunnolla niin ei tarvitse enää myöhemmin taistella! :)

      Poista
    2. Voi kyllä! :) Oot niin oikeessa ja samaa mieltä olen kaikesta ylläolevasta :) Kyllä tää on nyt tehtävä KUNNOLLA ja vaikka sitten pidemmän ajan ja etenkin painonhallinnan kanssa. Projekti ei tyssää pariin takaisin tulleeseen kiloon eikä myöskään siihen päivään kun saavuttaa haluamansa vaan tätä vaan jatketaan ja jatketaan niin kauan kun tahotaan pysyä normaalipainoisina. Oon koittanu takoa tota päähäni kuin mantraa konsanaan - oma virhe on tosiaan ekalla laihtumiskerralla ollut painonhallintavaiheen poisjääminen. Jatkoin vaan ja ihan miten sattui huonoilla elämäntavoilla. Nyt ei saa päästää sitä virhettä tapahtumaan vaan on etenemisen mukaan kehitettävä uusia tavoitteita ja haasteita esim. liikunnan ja kroppaprojektin osalta.

      Mie tahtosin ees kerran elämässä olla fitti ja hyväkuntoinen, en vain laihaksi itteni riuduttanut. Lisäksi haluan jatkaa liikunnan harrastamista ja keksiä uusia kehityskohteita, sillä näin uskon säilyttäväni elämäntavat pidemmällä tähtäimellä vaikka ruoka-annoksia suurentaisinkin painonhallintavaiheessa. On kyllä tosi jännä oottaa että millanen vaihe siitä tulee :) Blogiakaan en tahdo lopettaa vaan tahdon pitää sen mukana myös painonhallinnassa. Toivottavasti vain joku jaksaa lukea sellaistakin blogia sitten :) Siihen vaiheeseen jos mihin tarvii paljon tukea. Apua kun oli taas rönsyilevä kommentti :)

      Poista
    3. Jeij! Itse olen ajatellut myös sitä, että blogin kirjoittamista ei kannata lopettaa sitten kun tavoitteeseen on päästy. Ja haaveilen myös siitä, että kroppa olisi joskus oikeasti hyvässä kunnossa, ei vain normaaleissa mitoissa. Jotenkin ärsyttää, etten ole aikaisemmin tehnyt asian eteen tosissaan mitään. Tällä hetkellä päätavoitteena on painonpudotus, mutta toivon että jossain vaiheessa aloitan aktiivisesti myös kuntoilun :)

      Poista