sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Herkkuhetki ja sykeasiaa

Taas on koko yö aikaa lukea blogeja ja tehdä itsekin postaus :) Eilen mulla oli tosiaan herkkupäivä. Meninkin tästä hiukan sekaisin ja kun en tiennyt mitä mun tekee erityisesti mieli, niin ostin sitten hätäpäissäni kaupasta vähän kaikkea :D Ostoskoriin putosi pääsiäissuklaata, tikkari, mehujää ja bonbonin karkkipussi. Kotonta löytyi vielä 70g less fat-sipsipussi, jotka huuhtelin kurkusta alas oluella (siis vain yhdellä) :D Oli aika jännä, että vaikka herkkuja oli sinänsä paljon, niin niiden syömisen pystyi lopettamaan helposti eikä tehnyt mieli ahtaa kaikkea naamaan.

olut, less-fat sipsit 70g, mehujää, 2x pientä suklaamunaa, tikkari (ei näy kuvassa) ja 40g karkkeja= 900kcal



Sitten tuosta saleilusta. Käytiin tänään ekaa kertaa piiiiiitkästä aikaa yhdessä avokin kanssa salilla. Oli kyllä oikeesti tosi kivaa, ihanaa kun meillä on nyt yhteinen harrastus mistä molemmat tykätään :) Oli huvittavaa, kun salin jälkeen molemmat kitattiin FAST:in sheikkeripulloista protsujuomat naamariin, ennen kun hypättiin autoon :D

Oon tässä pähkäillyt noita sykealueita lähiviikkoina. Salin jälkeen mulla on ollut nyt tapana vetää 30min juoksumattoa. Ja kun mä juoksen(/hölkkään) niin mun syke on väkisinkin siellä 170-180 lukemissa. Tuntuu vain aika hurjalta lukemalta ja oon miettinyt, onko ylipäätään terveellistä pitää sykettä noin korkealla 30min ajan? Toisaalta, jaksan kyllä pitää sykettä yllä enkä ole juoksun jälkeen kuolemaisillani vaan päinvastoin. Ja paljon mielummin juoksen 30min kun kävelisin 60min. Ja kyllä, tiedän että laihduttamisen kannalta parempi treenimuoto olisi pitkäkestoinen (esim 1h) kestävä reipas kävely (kuten vaikka aamulenkki yööök!).

alkulämmitely matolla 10min, n. 40min kuntosali, 30min juoksumatto


Olen lueskellut nyt lepo- ja maksimisykkeestä ja tekisi kyllä mieli selvittää omat lukemat. Leposykkeeni on about 70-80, mutta pitää se nyt varmistaa kun sykemittarikin löytyy. Maksimisykkeen selvittäminen onkin vähän rankempaa, tänään pääsin salilla 190 lukemaan mutta jos laskee kaavalla '220 - oma ikä' niin silloin tulos olisi (parin viikon päästä) 220-24=196. TAI 'Max. syke = 208 - (0,7 x ikä)' eli n. 191. Tässä vähän tietoa sykealueista:



1. Lämmittelyalue – 50-60% maksimisykkeestä

Tämä sykealue sopii lämmittelyyn ja palautumiseen. Se on usein myös sopivin rasitustaso aloittelevalle kuntoilijalle. Pitkäkestoinen harjoittelu tällä tasolla auttaa polttamaan rasvaa, alentamaan verenpainetta ja kolesterolia. Se auttaa myös ehkäisemään rappeutumasairauksia. Myös loukkaantumisriski on tällä tasolla pieni.

2. Peruskuntoalue (rasvanpolttoalue) – 60-70% maksimisykkeestä

Harjoittelu peruskuntoalueella kehittää sydäntä ja verenkiertoelimistöä sekä parantaa elimistön kykyä käyttää hyväkseen energialähteitä. Elimistö käyttää energianlähteenä pääasiassa rasvaa. Tällä sykealueella harjoittelu on miellyttävän kevyttä lihaksille sekä verenkiertoelimistölle ja harjoitusta voi jatkaa pitkään. Harjoitus ei aiheuta kuin lievää hengästymistä, eli harjoituksen aikana pystyy puhumaan.

3. Kestävyysalue (aerobinen alue) – 70-80% maksimisykkeestä

Harjoittelu kestävyysalueella kehittää tehokkaasti verenkierto- ja hengityselimistön suorituskykyä sekä vahvistaa sydäntä. Elimistön kyky kuljettaa hapekasta verta lihassoluille ja poistaa hiilidioksidia paranee. Myös lihasvoima ja kestävyys paranevat. Energiankulutus on suuri ja elimistö käyttää energianlähteinä n. 50 % rasvaa ja 50 % hiilihydraatteja.

4. Vauhtikestävyysalue (anaerobinen alue) – 80-90% maksimisykkeestä

Harjoittelu tällä tasolle kehittää tehokkaasti verenkierto- ja hengityselimistöä ja nostaa maksimaalista hapenottokykyä. Myös elimistön kyky sietää ja prosessoida maitohappoja paranee, mikä tarkoittaa että kestävyys ja erityisesti kyky ylläpitää reipasta vauhtia pidemmän aikaa paranevat. Harjoittelu tällä tasolla on rasittavaa, lihakset väsyvät nopeasti ja hengitys on raskasta. Elimistö käyttää energianlähteenä ensisijaisesti hiilihydraatteja (85 %) mutta myös rasvaa (15 %).

5. Maksimisykealue (red line) – 90-100% maksimisykkeestä

Tämän tason treeni on erittäin intensiivistä ja useimmat henkilöt pystyvät jatkamaan harjoitusta vain hyvin lyhyen ajan. Maksimisykealueella harjoittelu soveltuu vain huippu-urheilijoille ja erittäin hyväkuntoisille ja kokeneille kuntoilijoille, joilla on lääkärin lupa harjoitella maksimisykealueella.
Eli kyllä tässä hiukan ihmetyttää, että missä sykkeissä sitä ollaan oikein paineltu. Joudunko tosiaan aloittamaan tylsän kävelyn, kun juoksun aikana syke nousee niin hirmuisiin lukemiin? Enkä kyllä ymmärrä sitä, että miten treeni ei kuitenkaan tunnu hullun raskaalta, eli todellakin pystyn pitämään tota sykettä yllä?? Yäääh.... Ehkä olisi parempi, että hommaisin itselleni sen pt:n joka voisi kertoa mulle nää asiat, ettei mun tarvitse ite pähkäillä näitä :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti